Южна Корея ще инвестира 32 млрд. долара в огромна плаваща вятърна електроцентрала

Южна Корея обяви плановете си да инвестира 36 трилиона вона (32,1 млрд. щатски долара) в строителството на най-големият в света морски вятърен парк с плаващи фундаменти.

Плаващият вятърен комплекс, който се планира да бъде построен около крайбрежието на град Улсан през 2030 г., който е и най-големият индустриален град в страната. Планира се инсталираната мощност на плаващия вятърен комплекс да е от порядъка на 6 ГВт. Инвестициите се планира да бъдат осигурени както от държавния, така и от частния сектор, а изчисленията са новият обект да осигури над 210 хил. работни места.

Тази голяма офшорна вятърна електроцентрала в морето ще се превърне не само в най-краткия път за трансформиране на енергийния сектор и неутрализиране на емисиите от въглерод, но и двигател на бъдещ ръст за местната икономика, смята президентът на страната.

По думите му, огромната офшорна вятърна електроцентрала с капацитет от 6 ГВт ще произвежда енергия, достатъчна за задоволяване на потреблението на 5,76 млн. домакинства и ще даде възможност на страната да намали емисии в обем от 9,3 млн. тона СО2 годишно. В допълнение президентът на Южна Корея смята, че новата плаваща вятърна централа ще може да се използва и за производството на зелен водород.

Източник: https://3e-news.net/